Έρευνα: Όσο περισσότερο περνάμε χρόνο με την μητέρα μας τόσο περισσότερο θα ζήσει
Καλέστε τη γιαγιά το επόμενο σαββατοκύριακο για φαγητό και… αυξήστε το προσδόκιμο ζωής της, λέει νέα έρευνα. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκαν, ότι η μοναξιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γενικότερη «πτώση» που σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία.

Η μελέτη παρακολούθησε 1.600 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη και ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση και την υγεία τους βρήκε, ότι οι πιο μοναχικοί από αυτούς έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Σχεδόν το 23% των μοναχικών συμμετεχόντων πέθαναν μέσα σε 6 χρόνια από την αρχή της μελέτης, σε αντίθεση με το 14% αυτών που ανάφεραν ότι είχαν αρκετή συντροφιά.

«Η ανάγκη που έχουμε ολόκληρη τη ζωή μας -οι άνθρωποι που μας ξέρουν, που μας εκτιμούν, που μας δίνουν χαρά- δεν φεύγει ποτέ», λέει η Barbara Moscowitz, επικεφαλής κοινωνική λειτουργός στο Massachusetts General Hospital, με ειδίκευση στη γεροντολογία.


Οι ηλικιωμένοι δίνουν μεγάλη αξία σε αυτές τις σχέσεις –τόσο πολλή που συχνά αφήνουν πολλά να «πέσουν κάτω», συγκριτικά με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ο λόγος είναι, ότι τα πολλά χρόνια ζωής τους έχουν δώσει τη σοφία να χτίζουν καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω τους.

Όπως συμπληρώνει η Moscowitz, «οι ηλικιωμένοι είναι πιο ανεκτικοί στις ατέλειες και διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων που αγαπούν. Όσο μεγαλώνεις, βάζεις περισσότερη πείρα στις φιλίες σου. Ξέρεις για τι αξίζει να δώσεις μάχη και για τι όχι».

Πέρα από το να καλούμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς μας στο σπίτι μας, είναι σημαντικό να τους ενθαρρύνουμε να κοινωνικοποιούνται γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι ηλικιωμένοι αγαπούν να επισκέπτονται τα Κ.Α.Π.Η. ή τα καφενεία, γιατί τους αρέσει να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους, να νιώθουν μέλη μιας παρέας.


Το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους γονείς και τους παππούδες μας τους κάνει καλό, αλλά είναι σημαντικό και για εμάς. Εκείνοι έχουν την συντροφιά που χρειάζονται και εμείς έχουμε τις πολύτιμες συμβουλές, τις ιστορίες τους και όλες τις καλές συνταγές μαγειρικής τους!

[newyorktimes] [infokids] [msn]

84
shares
Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε στο Twitter
Τελευταία Άρθρα:
Τελευταία Άρθρα:
Φαρ Ουέστ σε καφενείο της Μεσσηνίας μετά από πυροβολισμούς Ρομά
Όσιος Παΐσιος: Θα φτάσουν όλοι να λένε, “μα τόσο πολύ αγαπάει ο Θεός την Ελλάδα;”
Άγιος Πορφύριος: «Ετσι φεύγει η ανασφάλεια, η απελπισία και η κατάθλιψη»
Έξαλλος ο Γιάννης Μπέζος: «Δεν απαντώ σε αγράμματους»
Όλες οι chic εμφανίσεις της Μπέτυς Μπαζιάνα στην Αμερική
Σκυλιά και αγριογούρουνα παλεύουν μέχρι θανάτου σε μονομαχίες στην Ινδονησία
Αυτό είναι το σπίτι που έμενε ο Άγιος Νεκτάριος στην Αίγινα (ΦΩΤΟ)
3 κουταλιές από αυτό το μείγμα φτάνουν για να μειώσετε την χοληστερίνη και να χάσετε το περιττό λίπος της κοιλιάς
Καθηγήτρια μαθηματικών απoπλάνησε τρεις ανήλικοuς μαθητές της! Το Σοκαριστικό όμως της Υπόθεσης Είναι…
Διώξε το άγχος! Απλές, καθημερινές συμβουλές για να περιορίσεις το στρες